ပါေမာကၡခ်ဳပ္ ေဒါက္တာနႏၵမာလာဘိဝံသ ၏ ဥပုသ္ေစာင့္ျခင္း အဓိပၸါယ္ တရားေတာ္

ေစာင့္စားျခင္း အႏုလက္ရာ (ျမန္မာ့အလွ ျမန္မာ့ဘ၀)

၂၀၁၃ ျပကၡဒိန္

3

နေမာတႆ ဘဂ၀ေတာ အရဟေတာ သမၼာသမၺဳဒၶႆ အလွဴ႕တကာ အလွဴအားလံုးတို႔တြင္ တရားအလွဴသည္အျမတ္ဆံုး သူေတာ္ေကာင္းတရား ေနရာတိုင္း ထြန္းေတာက္ပါေစ....

Thursday, May 31, 2012

အနာက်က္ႏႈန္း ျမန္ေအာင္ ကူညီေပးမည့္ အစားအေသာက္မ်ား


ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုး နာက်င္ကိုက္ခဲေနခ်ိန္မွာ အနာက်က္ေအာင္ ကူညီေပးမယ့္ အစားအစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

အိုင္အိုဒင္း မွီဝဲပါ

သိုင္းရြိဳက္အဆင့္ ေလ်ာ့နည္းတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ျမင့္တက္တာ၊ ေႏွးေကြး ေလးလံတာနဲ႔ ေဒါသထြက္လြယ္တာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္းက သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းအတြက္ မရွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ သိုင္းရြိဳက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ေကာင္းေစေရးအတြက္ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္တို႔ဟာလည္း အေရးပါပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အိုင္အိုဒင္းကေတာ့ မရွိမျဖစ္ပါ။ အိုင္အိုဒင္းက လိုအပ္တာထက္ ပိုမ်ားေနရင္လည္း ျပႆနာ ျဖစ္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ အိုင္အိုဒင္း အသင့္အတင့္ရွိမွသာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး စြမ္းအင္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ခ်င္း (ဂ်င္း) စားပါ

ခ်င္း (ဂ်င္း) ကို ဟင္းခ်က္ အေမႊးအႀကိဳင္ပစၥည္းအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေရွးႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ခ်င္း (ဂ်င္း) ကို အစာေၾကေစတဲ့အရာလို႔ တင္စားၿပီး ဝမ္းဗိုက္မသက္မသာ မျဖစ္ေအာင္ ကုသႏိုင္တဲ့အရာအျဖစ္ သံုးခဲ့ၾကပါတယ္။ ခ်င္း (ဂ်င္း) မွာ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္တဲ့ ေဝဒနာကို သက္သာေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အနာက်က္ေစတဲ့အရာအျဖစ္ သတ္မွတ္ၾကတာပါ။

မႈိစားပါ

မႈိက ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမင့္တက္ေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ရွီးတိတ္မႈိ (Shiitate) က ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းေစၿပီး ကင္ဆာကို ကာကြယ္ တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္းရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ လန္တီနင္ဓာတ္ေၾကာင့္ ကင္ဆာအက်ိတ္ ႀကီးထြားမႈကို ေႏွးေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

ေကာင္းေသာအဆီ စားပါ

အဆီတိုင္းက မေကာင္းေပမယ့္ ေကာင္းတဲ့အဆီေတြေတာ့ ရွိပါတယ္။ မျပည့္ဝဆီေတြက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေကာင္းတဲ့အဆီေတြ မရွိရင္ စိတ္ဓာတ္က်ေစႏိုင္ၿပီး ဝက္ၿခံေတြလည္း ေပါက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေကာင္းတဲ့အဆီေတြက အဆီမ်ားတဲ့ ငါး၊ ေထာပတ္သီး၊ သံလြင္ဆီနဲ႔ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ (ဥပမာ- သီဟိုဠ္ေစ့၊ ေျမပဲေစ့) ေတြထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။

အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားကို မွီဝဲပါ

အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြက ေရာဂါကို တြန္းလွန္ေပးတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေရးတႀကီး လိုအပ္ေနပါတယ္။ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြဟာ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ေဂၚဖီခ်ဥ္နဲ႔ ပဲပိစပ္လို အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြက အူေရာင္ရမ္းတဲ့ ေရာဂါစု၊ အေရျပား ပိုးဝင္ကူးစက္မႈနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါ တခ်ဳိ႕လို ေရာဂါေတြကို ကုသေရးမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြက ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါကို ကုသဖို႔နဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ  ပိုးဝင္ကူးစက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ဖို႔ အသံုးဝင္ပါတယ္။

ကယ္လ္စီယမ္ မွီဝဲပါ

ႂကြပ္ဆတ္ေနတဲ့ အ႐ိုးနဲ႔ က်ဳိးေနတဲ့အ႐ိုးေတြ အနာက်က္ဖို႔အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္က အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူေရးအတြက္ အသံုးဝင္တာေၾကာင့္ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးဟာ အ႐ိုးေတြကို အနာက်က္ေစတဲ့ အရာေတြလို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ဒိန္ခ်ဥ္၊ ႏြားႏို႔စတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြ၊ အခြံမာသီးနဲ႔ ပဲေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကိုေတာ့ ဥ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အဆီမ်ားတဲ့ ငါး၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကေန ရယူႏိုင္ပါတယ္။

Tip!

အနာက်က္ျဖစ္စဥ္ ေကာင္းမြန္ေရး

ခႏၶာကိုယ္ အနာက်က္ဖို႔နဲ႔ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္စြာ အသက္ရွည္ဖို႔အတြက္ ဟန္ခ်က္မွ်တမႈ လိုအပ္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ကုိ အလြန္အမင္း ေလွ်ာ့ခ်တာမ်ဳိးမလုပ္ပါနဲ႔။ အာဟာရျပည့္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို အသင့္အတင့္ စားေပးတာက နာမက်န္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး အနာက်က္တဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ဇြန္
Ref: Good Health

0 comments:

Post a Comment

Commemr ေပးသြားျခင္းျဖင့္လည္းအားေပးႏိုင္ပါတယ္

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ukok44@gmail.com